…családi információs oldal…

Vajas Pogácsa

Megint csak pogácsa, de mit csináljak, ha nagy pogácsarajongók vagyunk. Én szeretem sütni, a családom szereti enni (na jó, én is). A pogácsa nálam szinte mindig hajtogatott. Ha nincs sok időm kivárni a hagyományos hármas, négyes hajtogatást, akkor a vékonyra nyújtott tésztát miután megkentem a töltelékkel, egész egyszerűen feltekerem, mint a beiglit. Kissé ellapítom és félbehajtom.  Letakarva hagyom 30 percet pihenni, majd nyújtom, szaggatom, ismét pihentetem, és végül mehet a sütőbe.
Sokan kérdezik, hogy mitől dőlnek el a hajtogatott pogácsák. Nos, ennek több oka is lehet.
Egyrészt figyelni kell nyújtáskor, hogy a tészta igencsak nőni fog, tehát a pogácsa átmérője és magassága arányos legyen. Szaggatáskor arra is ügyelni kell, hogy úgy nyomjuk a szaggatót a tésztára, hogy a kiszakított tészta körben egyenletes vastagságú legyen, ne nyomja össze az egyik oldalát a forma.
Másrészt megfelelő ideig kell keleszteni a már kiszaggatott pogácsákat is, mert a keletlen tészta a magas hőtől hirtelen fog nőni és akkor bizony dőlni fog.
Harmadrészt a megkelt tésztát tojással úgy kell lekenni, hogy az oldalára ne csorogjon le, mert a tojáslé összeragasztja ott a tésztát, csak a másik része tud emelkedni, így megint csak biztos, hogy dőlni fog.
Mindezektől függetlenül én egyszerűen rajongok a csálé, eldőlt pogácsákért.

 

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 2 tk. só
  • 30 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 350 g tejföl
  • 3 dkg élesztő
Meglangyosítom a tejfölt, majd belemorzsolom az élesztőt, félreteszem.
A lisztet, és a sót elkeverem, majd a vajból 25 dkg-ot belemorzsolok. A közepébe mélyedést készítek, oda ütöm a tojást és öntöm az élesztős tejfölt. A tésztát alaposan összegyúrom. Közepesen kemény tésztának kell lennie, ha ragad kevés lisztet, ha kemény, kevés tejet lehet hozzáadni.
Letakarom és kb. 30 percig pihentetem.
Ezután kinyújtom és a maradék vajjal megkenem. Keskenyebb oldalától kezdve feltekerem, mint a beiglit, kissé ellapítom, és félbehajtom. Letakarom és hagyom megint pihenni, kb. 30 percig. Ha van időm és igazán jó pogácsát szeretnék, akkor a hűtőbe teszem min. 2 órára, de akár egy egész éjszakát is kibír.
Végül ujjnyi vastagra nyújtom, a tetejét berácsozom és az 5 cm átmérőjűpogácsaszaggatóval kiszaggatom. Sütőpapíros tepsin újrakelesztem.
Ha duplájára kelt, akkor óvatosan lekenem a tetejét felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt pirosra sütöm.

Vélemény, hozzászólás?

Tény

"Ahol vagyok, oda mentem..."

Locsolóvers

Itt állok gatyában, locsoló van benne,
Ha én azt elővenném, nagy röhögés lenne.
De én ezt nem teszem, mert kezemben a kölni,
Locsolni jöttem, nem pedig tökölni.
:-)

Tanács

(Írta: Laár András verse)

Bemehet a víz az ember orrába,
hogyha beleszagol a járdán a tócsába.

Márpedig az nem jó - ne csinálja senki!
Tócsaszaglás helyett érdemesebb menni.