Tészta:

  • 3 egész tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 9 dkg zsír
  • 5 ek jó kemény szilvalekvár, legjobb az üstben főtt
  • 9 ek. víz
  • 1 tk. vanília (1 cs. vaníliáscukor)
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 tk. őrölt fahéj

tetejére:

  • durvára vágott dió vagy mandula
  • vagy lekvár és csokimáz

Először a lekvárt keverem el a vízzel, ha kemény.  Ha lágy, abból 7 ek.-nyit vettem és hozzá 7 ek. vizet. Így nem is kell külön kikeverni.
Mixerrel a tojásokat és a cukrot felhabosítom, beleteszem a zsírt (lehet vajjal is, de kicsit többet tennék bele, olyan 10-12 dkg-ot), lekvárt, vizet, citromhéjat,vaníliát. A lisztben elkeverem a sütőport és a szódabikarbónát, meg a fahéjat. Ezt már fakanállal keverem az előbbiekhez. Sütőpapírral kibélelt közepes tepsibe simítom, 180 fokon 15-18 percig sütöm.
Sütés előtt megszórható a teteje durvára vágott dióval, mandulával. Mi úgy szeretjük, hogy a kisült tésztára még forrón, vékonyan szilvalekvárt kenek, hagyom kihűlni, majd csokoládémázzal bevonom.

Csokoládémáz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl olaj

Gőz fölött megolvasztom az összetört csokoládét, öntök hozzá fél deci olajat. A süteményre csorgatom, majd a tepsit mozgatva szétterítem rajta. Nem nyúlok hozzá késsel, hagyom, hogy magától szétfolyjon, így szép sima lesz a felülete.
Ha a csokoládé megdermed, hosszúkás szeletekre vágom.

Forrás: Limara Péksége

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .