Az egyik kenyér receptem, ráadásul a gyorsabb picit sem macerás, ami miatt én nem esek kétségbe ünnep napokon, hogy mi van ha elfogy a kenyér. Élesztő, liszt mindig van otthon, és nincs is finomabb, mint a saját készítésű, friss kenyér. Az se mellékes, hogy semmilyen adalékanyagot, tartósítószert nem tartalmaz.

 

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1,5 teáskanál só, 300 ml víz,

Elkészítés:A vizet egy tálban az élesztővel elkeverjük. Egy tálba tesszük a lisztet, a sót, és hozzá adjuk a vízben elkevert élesztőt. Egy fakanállal jól összekeverjük,majd egy zacskóval (sima mezei bevásárló szatyrot használok) letakarjuk (én beleteszem a zacskóba, majd aláhajtom a végét) és hagyjuk így állni reggelig.

 

( Én este 7 kor kevertem össze az enyémet, kint hagytam a konyhapulton egész éjszakára. és reggel 8-kor estem neki. Reggel levesszük róla a zacskót és összeállítjuk a kenyeret. Lisztezett deszkára borítjuk, meghintjük a tetejét is liszttel.

Majd összehajtjuk oldalról félbe, fentről is félbe. Kenyér formára igazítjuk a széleit alulra tűrjük, meghintjük liszttel.

 

És hagyjuk állni fél órát konyharuhával letakarva. Míg pihen a kenyér addig előmelegítjük a sütőnket 200 fokra. Egy Fazekat előveszünk aminek van teteje, én a leveses fazekamba szoktam ami 3-4 litere kb. ( de jó a pataki tál, kacsasütő és a jénai is) vágunk bele sütőpapírt betesszük melegedni. Ha letelt a fél óra a kenyeret óvatosan mert az edény forró, belepottyantjuk.

Rátesszük a fedelet és mehet a sütőbe sülni 40 percre. Ha nem elég piros a teteje 40 perc elteltével akkor fedő nélkül toljuk vissza kb 10 percre. Ha megsült sütőrácsra szedjük kihűlni.

Egy ecsettel vízzel vékonyan megkenjük, és hallgatjuk ahogy finoman megrepedezik a héja. Ha dupla adagot készítünk akkor 60 perc kb míg megsül a kenyér.

Forrás:  Ami a konyhából kikerül

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .