…családi információs oldal…

Pizza

Pizza tészta

Hozzávalók:

  • Fél csomag élesztő
  • 400 gramm liszt
  • 5 csipet só
  • 3 csipet cukor
  • 1 deci tej
  • 1 kockacukor
  • 1 evőkanál libazsír

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát. Egy bögrébe tegyük bele a kockacukrot, majd öntsünk rá 1 deci tejet. Én összetöröm a cukrot, és kicsit kevergetm, hogy feloldódjon, majd hozzáadom az apróra morzsolt élesztőt. Élesztő vásárláskor figyeljünk, hogy ne olyan helyen vegyük, ahol túlhűtik, mert ezzel megölik azokat a gombákat, amik dolgoznak amikor beletesszül a tejbe.

Ezt a keveréket tegyük olyan helyre, ahol nem érheti intenzív hideg, és hagyjuk állni kb. 20 percig. Amikor felfutott az élesztő a bögre tetejéig nekiállhatunk a tészta elkészítésének.

Tegyük a lisztet a cukrot, a sót, a libazsírt egy edénybe, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és alaposan dogozzuk össze miközben a maradék langyos tejet hozzá adagoljuk. Annyi tejet adjunk hozzá, hogy a dagasztás közben azért ne égjen le a konyhai gépünk, és -ez fontos- váljon el az edény falától a tészta. Ezt követően tegyük olyan védett helyre, ahol nem érheti hideg körülbelül fél órára. Én a mikróba szoktam berakni, persze nem kapcsolom be. A tészta körülbelül kétszersére fog dagadni. Amikor megkelt mehet a tepsibe, és kezdhetjük telerakni minden földi jóval.

Pizzakrém

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kicsi, vagy 1 nagy paradicsompüré konzerv
  • 2 kávéskanál majoranna
  • 5 kávéskanál oregáno
  • őrőlt fekete bors
  • 6 csipet só
  • 2 csipet cukor
  • 1 babérlevél

Elkészítés:

Nagyon jó ízt a pizzánknak, ha nem sima paradicsomkrémmel kenjük meg, hanem pizzarémet készítünk.

Oliva olajon pirítsuk meg az egész apróra vágott hagymát és adjuk hozzá az apróra egyik gerezd fokhagymát. Amikor megpirult egy kicsit hozzáadhatjuk a paradicsompürét. Megrottyantjuk, és jöhetnek a fűszerek ízlés szerint. Én majorannát, oregánót, és őrölt fekete borsot szoktam hozzáadni, egy kis sót és ízlés szerint cukrot keverek bele. Hozzáadok egy babérlevelet és kb 5 percig összefőzöm a keveréket. Amikor majdnem kész a másik apróra vágott vagy tört fokhagymát is hozzáadom. Azért ilyenkor, mert így intenzívebb lesz az íze, minta már a főzés elején tenném bele. Tulajdonképpen készen is van. Mielőtt rákenem a tésztára a babérlevéltől persze megszabadulok.

Vélemény, hozzászólás?

Tény

"Ahol vagyok, oda mentem..."

Locsolóvers

Itt állok gatyában, locsoló van benne,
Ha én azt elővenném, nagy röhögés lenne.
De én ezt nem teszem, mert kezemben a kölni,
Locsolni jöttem, nem pedig tökölni.
:-)

Tanács

(Írta: Laár András verse)

Bemehet a víz az ember orrába,
hogyha beleszagol a járdán a tócsába.

Márpedig az nem jó - ne csinálja senki!
Tócsaszaglás helyett érdemesebb menni.