…családi információs oldal…

Gulyásleves recept

A történelmi recepteket is figyelembe véve készült az én – nem-ortodox – gulyáslevesem, melynek a hozzávalói:

  • A gulyásleveshez (6-8 főre):
  • 60 dkg marhapofa
  • 30 dkg marhalábszár,
  • 30 dkg marhalapocka
  • 10 dkg marhamáj
  • 1 kg marhacsont, lehet húsos is, de ne legyen velős
  • 20 dkg füstölt felvágott szalonna (kiegészítésként: zsír)
  • 20 dkg vöröshagyma apróra vágva
  •    4 dkg zúzott fokhagyma
  •    4 dl száraz fehérbor (furmint)
  • 10 dkg paradicsom hámozva, magozva, apróra vágva
  • 20 dkg zeller, négy részre vágva
  • 20 dkg sárgarépa, karikára vágva
  • 10 dkg petrezselyem gyökér karikára vágva.
  •   2 db zöldpaprika, ízlés szerint: chili
  • 60 dkg burgonya, gulyáshoz ízlés szerinti méretre felvágva
  • Só, bors, pirospaprika (babérlevél, zellerlevél, őrölt kömény)
  • lágy, forró ásványvíz
  • A csipetkéhez:
  • liszt
  • tojás

I. Pörkölt fázis: főzőedényben kiolvasztjuk a szalonnát, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és állandó keveréssel, ügyelve, hogy a zsír ne füstöljön, a hagyma ne égjen oda, üvegesre pirítjuk a hagymát. Az edényt lehúzzuk a tűzről, bőven adunk hozzá őrölt édes-nemes pirospaprikát. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott húst, az egészben hagyott májat, a csontokat, s alaposan elkeverjük a paprikás hagymával. A pörköltkészítésnél szokásos módon pirítjuk a húst (ha szükséges, adhatunk még zsírt hozzá). Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a paradicsomot. Borsozzuk, és kevergetve, 3-4 percig tovább pirítjuk, főzzük a húst, majd beleöntjük a fehérbort is és újabb 10-15 percig keverjük a húst, miközben a bor mennyisége is csökken.

II. Leves fázis: A húst ízlés szerint mennyiségű (3-4 liter) lágy, forró vízzel öntjük fel, majd mérsékelt lángon, lassan főzni hagyjuk. Fél óra elteltével hozzáadhatjuk a zellergumót és a babérleveleket. Újabb fél óra elteltével a karikára vágott petrezselymet, sárgarépát, zellerleveleket, őrölt köményt adjuk hozzá és megsózzuk a levest. A levet addig hagyjuk a tűzön gyöngyözve főni, amíg a hús meg nem puhul. Ekkor adjuk hozzá a burgonyát, és főzzük a levesben puhára. Ha puha, újra megkóstoljuk és ha szükséges sózzuk. Fogyasztás előtt hagyjuk 15 percig állni, hűlni, kóstoljuk meg, s ha szükségesnek érezzük ízesítsük még a gulyáslevesünket ízlés szerint. Jobb lesz így.

Csipetke: Az időközben elkészített apró csipetkét ne főzzük a levesbe, hanem külön készítsük el, majd füstölt szalonna zsírjában forgassuk meg, rövid ideig pirítsuk, és külön tálban tegyük az asztalra, hogy mindenki ízlése szerint vehessen belőle.

Paprika, chili, kenyér: Hegyes zöldpaprika, chili jó ha akad az asztalon, mert sokan vagyunk, akik csípősen szeretjük a gulyáslevest is. A foszlós fehér kenyér ugyancsak jó társa a gulyáslevesnek. A gulyást csipetke helyett sokan szívesebben fogyasztják kenyérrel.

 

Csíki Sándor receptje

Vélemény, hozzászólás?

Tény

"Ahol vagyok, oda mentem..."

Locsolóvers

Itt állok gatyában, locsoló van benne,
Ha én azt elővenném, nagy röhögés lenne.
De én ezt nem teszem, mert kezemben a kölni,
Locsolni jöttem, nem pedig tökölni.
:-)

Tanács

(Írta: Laár András verse)

Bemehet a víz az ember orrába,
hogyha beleszagol a járdán a tócsába.

Márpedig az nem jó - ne csinálja senki!
Tócsaszaglás helyett érdemesebb menni.